Web Analytics Made Easy -
StatCounter

macOS Ventura: kako pokrenuti Terminal pod Rosettom

Od pre par nedelja sam ponosni vlasnik Apple MacBook Pro 16" zveri sa procesorom M2. Moj posao već neko vreme zahteva od mene da pišem shell skriptove, čak i za Windows, koji pošto pripreme šta treba da se pripremi, pozivaju 4D u tzv. headless modu da napravi build aplikacije koja je glavni proizvod kanadske firme za koju radim. Ta aplikacija koristi nekoliko komponenti i pluginova koji još nisu prekompajlirani za Apple Silicon, tako da imam potrebu da pokrenem Terminal pod Rosettom.

Ideja da dupliram Terminal.app i onda kopiji kažem da se otvara pod Rosettom je propala jer od macOS Ventura Apple ne dozvoljava da se preinstalirane aplikacije dupliraju. Drag&drop na neko drugo mesto na disku pravi alias umesto da iskopira aplikaciju, copy&paste takođe ne radi, da isključujem System Integrity Protection neću, pogotovo ne samo zbog ovog problema.

Jedno presearchovanje (već duže vreme ne koristim Google za pretraživanje, već Presearch) donosi rešenje u vidu dodavanja aliasa u ZSH konfiguracioni fajl, tako da sam u Terminalu pokrenuo sledeću komandu

pico $HOME/.zshrc

a onda dodao sledeće dve linije

alias arm="env /usr/bin/arch -arm64 /bin/zsh --login"

alias intel="env /usr/bin/arch -x86_64 /bin/zsh --login"

i snimio .zshrc fajl.

Tako da kada želim da imam proces u Terminalu koji radi pod Rosettom samo otvorim novi prozor u Terminalu i otkucam intel.

Imam uvek otvorenih nekoliko terminalskih prozora i posle nekog vremena više ne znam koji prozor mi je onaj u kojem radi Rosetta. Ideja da rezultat komande arch prikažem u naslovu prozora ne radi, nažalost u Terminalu to ne može, tako da sam izabrao da mi se Rosetta prozor vizuelno razlikuje te sam duplirao profil Ocean i njemu rekao da kod otvaranja novog prozora pokrene alias intel.

Novi profil sam nazvao "Run in Rosetta" i kad mi treba terminalski proces pod Rosettom samo otvorim novi prozor koristeći ovaj profil i kada vidim plavu pozadinu odmah znam da je to Intelova arhitektura.

 

 

You may also like: