Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Apple Mail pretraživanje ne radi u macOS Ventura

Već neko vreme me je ovo nerviralo, da bi dara prevršila meru kada je pretraživanje prestalo da radi i u System Settingsu, što predstavlja ozbiljan problem jer čak i posle godinu dana druženja sa macOS Ventura ne mogu da nađem gde se menjaju određena podešavanja od kada je Apple System Preferences zamenio aplikacijom System Settings.

Sve što sam uspeo da nađem sam probao, ubacivanje celog diska u Privacy u System preferencama, restartovanje posle toga, izbacivanje diska iz Privacy dela kako bih forsirao da Spotlight ponovo reindeksira sadržaj.

Čak mi se čini da sam probao i rešenje koje je na kraju proradilo, ali sam izgleda preskočio brisanje sadržaja foldera u kojem Spotlight drži metadata fajlove. Elem, proradilo je rešenje sa Appleovog diskusionog foruma:

 1. Isključite indeksiranje tako što ćete pokrenuti ovu komandu iz Terminala ("/" na kraju znači da će se indeksiranje isključiti za sve mount pointe, ako želite da isključite samo za konkretan drajv morate tu staviti nešto kao /Volumes/moj_disk):

  sudo mdutil -a -i off /

 2. Obrišite sve fajlove iz ~/Library/Metadata/CoreSpotlight/ foldera

  sudo rm -R * $HOME/Library/Metadata/CoreSpotlight/


 3. "Ubite" Spotlightov daemon

  killall -KILL Spotlight spotlightd mds


 4. Pokrenite ponovo indeksiranje

  sudo mdutil -a -i on /

Ja sam posle toga pokrenuo komandu top i sačekao da svi procesi koje je mdworker pokrenuo završe svoj posao, ušao u Apple Mail i mailovi su se ponvo mogli normalno pretraživati, smart folderi su ponvo radili. A već sam se naoštrio da pređem na neki drugi klijent za email.

You may also like: