Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Promena formule cena za Appleove proizvode

Lokalni zvanični prodavci Appleove opreme prodaju jedan AirTag za 5400 RSD, Soulver kaže da je to €46. U SAD je $30, s tim da ako ih ne kupujete u Oregonu ili nekoj od pet američkih država koje nemaju porez na promet na to treba dodati desetak posto koliko taj porez najčešće iznosi u pojedinim državama, što je nešto preko €27. Pakovanje od četiri komada je kod nas 18.100 RSD (€154), a u SAD $99 (€90 sa dodatih 10% poreza). U Evropi cena varira od visine PDV-a u određenoj državi članici EU, a bar dve članice EU (Hrvatska i Slovenija) su pod kontrolom firme Apcom koja je distributer za Apple za sve ex-YU zemlje i još po neke po Evropi i Bliskom Istoku.

Jula 2008. sam na Macserbia sajtu objavio "Kratku i nepoznatu istoriju Macintosha u ex-Yu zemljama" i u tamo opisanom "lancu ishrane" se od tada nije mnogo promenilo, ali se promenilo dosta u strukturi prodavaca koji od Apcoma kupuju i preprodaju opremu: u Hrvatskoj su još i opstali neki stari nezavisni prodavci, ali su u Srbiji, BiH i Sloveniji ostali samo Popov YU Epicentar-Macola, Maglenov MekLine i Milošev E.P.L, sve ostalo drži iStyle ili neki od velikih prodavaca tehničke robe poput Tehnomanije, Gigatrona, Win Wina i njima sličnih u susednim zemljama. Doduše, ne znam u kakvom je statusu Lajtnet (nastao na istom mestu i sa istim vlasnikom gde je nekada bio GlobeNet), ali je evidentno da se i tamo može pazariti Appleova oprema.

Elem, već dugo je Apcomova politika cena takva da se može primeniti formula: cena proizvoda na nemačkom Apple Storeu plus PDV od 20%. Doduše, u poslednje vreme, pogotovo to važi za najnovije računare sa Appleovim M1 procesorom za koje važi dodatak od 15% na nemačku cenu, taj procenat ne prelazi 18%. Međutim, za AirtTags je to, iz nekog razloga, mnogo više: tamo je cena €35 za komad, odnosno €119 za pakovanje od četiri komada ili, kad se preračuna, za trideset posto niža od one kod naših prodavaca. Inače, trenutno je kod prodavaca na sajtu Kupujem/Prodajem cena €50. To će se, naravno, vremenom regulisati i ta će cena ići ispod ove kod zvaničnih prodavaca, a dotle, ako želite da uštedite skoknite do Hrvatske gde je cena za komad 289 kuna ili nešto preko €38, pakovanje od četiri komada je 989 kuna, tj. nešto preko €131. Ili do Slovenije u kojoj je cena €36, odnosno €122 za pakovanje od četiri komada.

DODATAK 11.05.2021: Naša carina tretira AirTags kao privezak, a ta vrsta robe se carinai po tarifi od 15%, što je za 10% više od onoga koliko se carini ostala informatički orijentisana roba. To je razlog ove razlike u "formuli".