Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Ubacivanje SSD-a u Mac mini (Late 2009)

Za koji dan moj sin kreće u drugi razred gimnazije. Klinci su ove godine zbog pandemije imali mogućnost da se opredele da li će školu pohađati isključivo od kuće ili kombinovano: pola odeljenja jedne nedelje ide u školu, dok druga polovina ostaje kod kuće, sledeće nedelje se zamene. Do sada je za školu koristio moj stari MacBook Pro 15" (Early 2011), opremljen SSD-om od 240 GB i memorijom od 16 GB . Da, to je onaj model koji podpada pod produženu garanciju za matičnu ploču (zbog grafičke karte), i matična ploča je u ovom mom primerku promenjena pre šest godina. Nažalost, ni ta zamenjena nije izdržala toplotu od pre dva leta kod mog druga Saleta Montilja, tako da je računar stajao u kutiji, da bih ga odneo komšiji Toniju na "kuglanje". Iako ploča sada radi, grafička karta počinje da luduje kada se računar ugreje , tako da je moj sin tražio da dobije nešto drugo.

Ranije je koristio Mac mini (Late 2009) kupljen kao polovan za njega pre barem četiri godine, ako ne i više. U njemu je (bio) hard disk od 500 GB koji je izgleda počeo da ispušta dušu prošle godine, tako da smo zato osposobljavali MacBook Pro kako bi imao na čemu da sprema prezentacije i radi domaći za Python. Sada moramo da im zamenimo primenu ponovo.

Prethodnih mesec i po dana sam proveo u "korona izbleglištvu" u Mokrinu, te sam u svrhu nadogradnje minija pre dve nedelje u Kikindi kupio Kingstonov SSD od 240 GB, nema svrhe ulagati više novca u tako star računar, a imam opciju da Mac mini dobije još jedan disk, no o tome na kraju. Prethodno sam već izvadio hard disk iz minija, tako da sam odmah ujutru krenuo u ubacivanje SSD-a (krenuo bih istog popodneva, ali sam imao susret sa prijateljima iz Kikinde u kafanici "Kod fićoka" i dođoh kasno i "veseo").

Otvaranje je prilično jednostavno, sledio sam uputstva sa ovog snimka na YouTubeu:

Prvo sam uzeo jednu užu i nešto tanju špaknu, ali sam se uplašio da mogu da je polomim, pa sam očistio jednu duplo širu od otprilike 7cm koju je koristio moler kad je proletos krečio dva zida u kući u Mokrinu i s njom iz prve otvorih miniku. Ono što sam zeznuo je da sam prilikom skidanja modula na kojem je s gornje strane DVD snimač, a sa donje ventilator i hard disk, iz ploče iščupao tri antene za WiFi. Ne bojte se, ne može ništa da se ošteti, ali ako budete pažljivi uštedećete sebi nešto vremena kod sklapanja.

S obzirom da posedujem Mac mini (Mac OS X Server Late 2009) kome je crkla ploča, pokušaću da njegov modul sa diskovima ubacim u ovog minija (pretpostavljam da je lakše i sigurnije od stavljanja matične ploče iz ovog minija u taj). Naime, serverska varijanta minija u ovakvim nelim kućištima nema DVD snimač, već mesta za dva 2,5" hard diska, tako da bih u njemu ostavio jedan disk od 1 TB, a drugi bih zamenio ovim SSD-om. Naravno, ako je tako nešto uopšte moguće, možda se ispostavi da je lakše zameniti ploču, tj. da nije moguće ubaciti taj modul u ovaj mini.

U sledećem postu ću o instalaciji El Capitana (to je maksimalna verzija Mac OS X koje se može instalirati na minije iz 2009. godine).

 

You may also like: