Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Konvertovanje između latinice i ћирилице za MS Word

Svojevremeno sam  makroe koje je moj drugar Dragan Vračar davno napravio za Windows verziju Microsoft Worda adaptirao tako da rade u Macintosh verzijama Microsoft Worda.

Arhive su bile hostovane na dva sajta, ali je jedan otišao u penziju (moj drug Grba, nekadašnji guru za Office, odavno više ne zarađuje 'leba tim znanjem, tako da je zadržao samo domen praktikum.rs, a sadržaj je sklonjen, možete ga naći preko web.archive.org), a drugi je menjao softver pod kojim radi tako da su se pokarabasili linkovi (sada su ispravljeni, posetite forum na MacSerbia).

Današnja diskusija na Tviteru mi je otkrila ne samo da fajlovi nisu dostupni, a da su ih neki ljudi tražili, nego i da ti moji makroi nisu više potrebni ako koristite Office 365, tj. Microsoft Word verziju 16. Naime, u okviru opcije Translate koja se nalazi u meniju Tools postoji mogućnost ne samo prevođenja između raznih jezika, već i konverzije srpske ćirilice u latinicu i obratno.

Za vas koji koristite starije verzije Office koje nemaju ovu mogućnost i verovatno starije verzije macOS-a i starije modela Macintosha, makroi su i dalje neophodni. Postoje dve vrste makroa, prvi originalno adaptirani od Vračkovih makroa za Windows napisanih u VBA, i drugi koje sam napisao u AppleScriptu.

Prve, VBA, makroe (direktan link za preuzimanje) možete koristiti u svim verzijama Worda za Mac OS X i macOS, osim u verziji iz Office 2008: Microsoft je u toj verziji rešio da izbaci podršku za VBA, tako da ovi makroi neće raditi. Otvorite Wordov dokument, dozvolite izvršavanje makroa, i pratite uputstva za instalaciju napisanih u samom dokumentu. Jednom instalirani makroi se pozivaju iz menija Tools->Macro->Macros. Nikada nisam isprobao ove makroe u verijama Worda za Classic (Office 98 i Office 2001), tako da ako neko proba neka mi javi.

Makroe napisane u AppleScriptu možete teoretski koristiti u svakoj verziji Worda, ali opet ni u ovom slučaju nisam testirao ništa starije od Worda iz Officea 2004. Njihova instalacija je nešto komplikovanija i zavisi od verzije Microsoft Worda koju koristite. Kod starijih je sam Word imao svoj meni Scripts u koji su se jednostavno ubacivali fajlovi sa makroima, dok se kod novijih mora aktivirati "globalni" meni Scripts tako što se u preferencama aplikacije Script Editor "označi" kvadratić za tu namenu.

Tada se u meni baru pojavi ikonica skripta, ali pre nego što odete do nje, pokrenite Microsoft Word i dok vam je on aktivan izaberite "Open Microsoft Scripts Folder", to će kreirati folder u koji treba iskopirati makroe.

Kada se fajlovi iskopiraju, meni će prikazivati listu skriptova samo dok se budete nalazili u Wordu tako da ih ne možete greškom pokrenuti dok radite u nekom drugom programu.

Uvek je čoveku drago kada neko još koristi nešto što je napravio pre 14 godina, zar ne?