Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Foam Gate - Opoziv Phillipsovih CPAP mašina

Pre nekih mesec dana sam u Mokrinu na jedan dan ugostio rođaka koji već četrdesetak godina živi u jednom gradiću pored Ciriha, Lalana i njegovu suprugu Bobu (Lalan je sin Dragoljuba Bate Adamova, našeg čuvenog lekara i jednog od osnivača Instituta za kardivaskularne bolesti "Dedinje", hirurga koji je ugradio prvi pejsmejker u SFRJ septembra 1965. godine). Dok sam im pokazivao unutrašnjost kuće, pogled im pade na moju Dreamstation CPAP mašinu pored kreveta, nisu znali šta je i čemu služi, pa im objasnih. Petnaestak dana kasnije mi zvoni telefon, javlja se Lalan i kaže da je čuo od nekih svojih prijatelja da Philips ima nekih problema u SAD sa svojim mašinama.

Od tada izdvojim neko vreme svakog dana da se informišem i da vidim šta mi je činiti. No, u čemu je tačno problem sa  Philipsovim mašinama koje se koriste u respiratornoj medicini? Jula meseca je u SAD Philips objavio da povlači većinu svojih mašina iz upotrebe i objavio da će Dreamstation 1 mašine zameniti novim modelom Dreamstation 2. Istovremeno je i FDA (američka agencija za lekove) objavila informacije u vezi sa ovim.

Unutar plastike kroz koju prolazi vazduh od turbine do creva kroz koje udišemo vazduh koji nam mašina pumpa postoji kanal koji je ispunjen crnom polietilenskom penom. Njena namena je da ublažava zvuk i vibracije kada vazduh pod jačim pritiskom prolazi kroz ovaj plastični deo. Ova pena može da ispušta gasove ili da se kruni i da sitni komadi dođu do naših pluća, a u peni ima i kancerogenih materija. Možda najbolje objašnjenje izvora problema, gde se pena nalazi i kako izgleda možete naći na YouTube kanalu CPAP reviews:

Oni koji žive u SAD će dobiti DreamStation 2, ali šta je sa ostalima (prve procene su govorile da je Philips prodao nešto preko tri miliona Dreamstation 1 uređaja, ali prema Niku sa CPAP Reviews kanala taj je broj značajno veći)? Za druge zemlje ne znam, ali sam pre nekoliko nedelja kontaktirao uvoznika za Srbiju, firmu Galen Fokus iz Beograda i prema njima u Srbiji se neće menjati mašine, tj. nećete dobiti Dreamstation 2. Prema njima, njihovi serviseri završavaju obuku posle koje će "popravljati mašine" tako da mašina neće više imati ovaj problem. Posle gledanja gomile videa prilično mi je jasno šta će uraditi: problematični plastični deo će biti zamenjem istim takvim delom koji se ugrađuje u Dreamstation 2 u kojem je druga vrsta pene i koja nema ovu vrstu problema. S obzirom da će to zahtevati vreme i da niko ne zna kojim će se tempom dobijati kitovi za zamenu, nadležni u Galen Fokusu su odlučili da korisnicima u Srbiji daju po dva filtera koji se inače koriste na respiratorima. Filter ćete staviti tako što izvučete crevo iz mašine, onda ubacite filter u mašinu, pa crevo u filter:

Vata unutar filtera će sprečiti čestice da dođu do pluća, a s obzirom da su čestice vidljive golim okom (pokazali su mi filter koji je bio na mašini kod koje je pena počela da se kida, stvarno se vidi golim okom) znaćete da li vaša mašina ima problem (navodno jedna od 10000 mašina ima problem, takođe prema informacijama od uvoznika koje su dobili od Phillipsa), a pretpostavljam da će se na osnovu toga i određivati prioriteti prilikom ugradnje zamenskih kitova. Kada već pominjemo informacije od Phillipsa nakon inicijalnih studija problem sa emitovanjem gasa iz pene nestaje posle dva ili tri dana upotrebe mašine.

To je ono što nam se nudi, a šta mi da radimo? Ne mogu da savetujem druge, ali za početak kontaktirajte Galen fokus i uzmite filtere, a time vas i upisuju u spisak za popravku. Moja najveća zamerka njima, kao i samom Phillipsu, je nedostatak obaveštevanja korisnika. Phillips je mogao notifikacijom kroz DreamMapper aplikaciju da nas sve obavesti još tokom juna, a Galen Fokus ima naše kontatke sigurno, mogao je da se pošalje mail, recimo. Zato se vi njima javite, ne verujem da su u međuvremenu počeli da kontaktiraju korisnike. Ja imam toliko težak oblik apnee da ne bih prestao da koristim mašinu čak i da vidim čestice u filteru, ali neki lekari vidim da preporučuju da oni sa slabijim simptomima prestanu da koriste Dreamstation 1 dok ne dobiju zamenski uređaj.

Šta ću ja da uradim? Mislim da ću najverovatnije kupiti ResMed AirSense 10 ili novu AirSense 11 mašinu čim budem mogao (bolje rečeno čim budem našao gde može da se kupi kod nas ili u Sloveniji), a jednom kada mi "poprave" DreamStation 1 odneću ga u Mokrin tako da ne nosam mašinu na relaciji Beograd-Mokrin i koristiću je dok boravim na selu. Dok ne nađem gde da je kupim, pratiću CPAP Reviews kanal i gledaću koje još CPAP mašine postoje.